Workshops Alternative photography

Hieronder staan de workshops die wij geven op het gebied van Alternatieve photography. Voor meer voorbeelden van de verschillende technieken verwijs ik graag naar www.cleovanmechelen.nl.  

Workshop Anthotypie

Fotoafdrukken maken met behulp van planten. Ontdek wat er allemaal in je tuin staat aan planten en bloemen die je kunt gebruiken om de meest mooie en schilderachtige effecten mee te krijgen. Anthotypie is net als Cyanotypie ontdekt door John Herschel en is ook één van de oudste historische fotografie technieken uit de 19e eeuw.

Afhankelijk van de planten en bloemen die je gebruikt en de materialen waar je het op aanbrengt krijg je afbeeldingen die qua kleur en gedetailleerdheid sterk kunnen verschillen. De mogelijkheden zijn oneindig en het is een proces waar je heel veel mee kan experimenteren. Geen één is het hetzelfde!

In deze Workshop ga je leren wat je nodig hebt, welke planten/bloemen heel geschikt zijn en welke juist niet, welke materialen je als drager kunt gebruiken en hoe je een goed digitaal negatief kunt maken.

We gaan zogenaamde fotogrammen maken (beelden met allerlei materialen/planten) en beelden met digitale negatieven, waardoor je hele mooie fotoafdrukken kunt maken.

Deze workshop is heel interessant voor (hobby) fotografen, maar ook voor mensen die gewoon lekker creatief en experimenteel bezig willen zijn. Je hoeft absoluut geen fotografische kennis te hebben voor deze workshop.

De workshop is incl. alle materialen, een hand-out en consumpties.

Workshop Cyanotypie

In deze Workshop ga je aan de gang met een historische fotografie techniek uit de 19e eeuw, bekend als Cyanotypie of Blauwdruk. Deze fotografische techniek is in 1842 ontdekt door John Herschel en is door Anna Atkins als eerste toegepast in de fotografie. Het resultaat is een pruisisch blauw met witte afdruk. Het is een proces waar je oneindig mee kan experimenteren en waar je je creativiteit helemaal in kwijt kunt. Zo kun je met allerlei verschillende materialen fotogrammen maken, zoals Anna Atkins deed met varens en wieren.

Maar je kan ook hele mooie afdrukken maken met een analoog of digitaal negatief. Geen één zal het zelfde zijn en wat je maakt is uniek!

In de workshop gaan we aan de gang met beide methoden. We gaan zowel fotogrammen maken met planten en allerlei materialen als afdrukken met een (digitaal) negatief. De workshop zijn dan ook leuk voor zowel (hobby) fotografen als voor mensen die gewoon lekker creatief bezig willen zijn.

In de workshop werken we met aquarel papier. Een aantal zijn al vooraf behandeld de overige maken jullie zelf.

Je krijgt uitleg over het hele proces, welke chemicaliën je nodig hebt, de recepten hiervoor en welke materialen je kunt gebruiken om een Cyanotypie op te maken. Je krijgt uitleg over verschillende materialen die invloed hebben op het proces en verschillende hulpmiddelen voor de vormgeving en toning (het veranderen van de kleur) van je Cyanotypie beeld.

En uiteraard wordt verteld hoe je een goed digitaal negatief maakt dat geschikt is voor Cyanotypie en waar je op moet letten.

De workshop is incl. alle materialen, een hand-out en consumpties.   

[nggallery id=15] 

Workshop Lomography

Lomography is een stroming in de analoge fotografie die met behulp van hele simpele camera’s hele mooie en sfeervolle beelden maken. Lomography kun je met de oude Lomo camera’s doen, maar je kunt ze ook nieuw kopen. Er zijn de meest fantastische (plastic) camera’s te koop.

Tijdens de workshop leer je welke camera’s er allemaal zijn, de filmrolletjes, de attributen die er zijn en hoe je ze gebruikt. En uiteraard waar je ze koopt.

Je leert hoe je de camera’s traditioneel gebruikt maar ook volgens de Lomography regels. Er zijn verschillende Lomo camera’s aanwezig om mee te fotograferen en allerlei attributen. Afhankelijk van het weer gaan we in de studio of buiten op locatie foto’s maken. De gemaakte foto’s zullen later als  digitaal bestand worden toegestuurd.  

 

[nggallery id=18]

[nggallery id=19]

Workshop Pinhole

Digitaal

Terug naar de basis van de fotografie, maar in deze workshop dan wel digitaal. Wil je wel met een pinhole camera foto’s maken, maar is het maken van een pinhole camera en alle variabelen waar je rekening mee moet houden nog een stap te ver dan kun je met je digitale camera ook een hele leuke pinhole camera maken.

Hoe werkt het, wat heb je nodig en hoe maak je het komt allemaal aan bod in deze workshop. Na het theorie gedeelte ga je aan de slag met een eigen meegenomen (extra) bodycap. We gaan deze ombouwen tot een “pinhole lens” en waarna we hem uiteraard gaan testen.

De workshop is incl. consumpties en een handleiding. Zelf moet je voor deze workshop meenemen:- digitale camera;- (extra) bodycap voor je camera;- statief.

Analoog

Pinholefotografie: fotograferen zonder een lens. Maak je eigen pinhole camera en maak mooie creatieve foto’s! Maar hoe doe je dat nu, wat heb je nodig en hoe kan je er zelf één maken. In deze workshop gaan we er zelf één bouwen. Eerst krijg je uitleg over pinhole fotografie, wat voor mogelijkheden zijn er allemaal en wat voor lichtgevoelige materialen kun je gebruiken. Wat voor kant en klare mogelijkheden zijn er en uiteraard waar moet je op letten bij pinhole fotografie. Daarna gaan we zelf een pinhole camera maken en natuurlijk uittesten. Het resultaat: mooie dromerige foto’s.

De workshop is incl. alle materialen. Alles is aanwezig, je hoeft dus zelf niks mee te nemen. En incl. koffie/thee. 

 

[nggallery id=20]

 

Workshop Polaroid

De polaroid film, al mooi van zichzelf, heeft ontzettend veel creatieve mogelijkheden. Een daarvan is de Emulsie lift. Het overbrengen van een heel dun laagje van de polaroid film op een andere drager.

In de workshop leer je hoe je dit doet, wat je nodig hebt en wat als het niet helemaal goed gaat. Wat zijn alle mogelijkheden en hoe gebruik je dit optimaal om een fantastisch eigen kunstwerk te krijgen.

Je gaat naar huis met minimaal twee beelden, die we in de studio of op locatie helemaal kunnen vormgeven. Het is zeker geen moeilijke techniek, maar wel een delicaat klusje.

De workshop is incl. koffie/thee, materialen en film en een handleiding.

Eén van de mogelijkheden om een polaroid te manipuleren is het maken van een Emulsie transfer. Maar daarnaast zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden om het beeld te manipuleren en te gebruiken.

Tijdens deze workshop laten we heel veel verschillende mogelijkheden zien en de technieken om de manipulaties uit te voeren. Uiteraard gaan we een polaroid maken en vervolgens gaan  we met de aanwezige middelen het beeld manipuleren. 

 

[nggallery id=27]

Data:  Nieuwe data in overleg met opgegeven cursisten, geef voorkeur dag en data door en dan plannen wij in overleg een workshop in.

Tijd: 13:30 – 16:30 uur

Kosten: € 37,50 (Incl. hand-out, materialen en koffie/thee) 

Nieuwe data in overleg met opgegeven cursisten, geef voorkeur dag en data door en dan plannen wij in overleg een workshop in.

Tijd: 9:00 – 12:00 uur

Kosten: € 37,50 (Incl.hand-out, materialen en koffie/thee en lunch)

Na afloop van de workshop kunnen evt. de chemicaliën, papier en overige benodigdheden meteen worden aangeschaft.

Nieuwe data in overleg met opgegeven cursisten, geef voorkeur dag en data door en dan plannen wij in overleg een workshop in.

Tijd: 9:00 – 12:00 uur

Kosten: € 37,50 (Incl.hand-out, materialen en koffie/thee en lunch)

Nieuwe data in overleg met opgegeven cursisten, geef voorkeur dag en data door en dan plannen wij in overleg een workshop in.

Tijd: 13:30 – 16:30 uur

Kosten: € 37,50 (Incl.hand-out, materialen en koffie/thee en lunch)

Nieuwe data in overleg met opgegeven cursisten, geef voorkeur dag en data door en dan plannen wij in overleg een workshop in.

Tijd: 19:00 – 21:00 uur

Kosten: € 37,50 (Incl.hand-out, materialen en koffie/thee en lunch)

Cursusvoorwaarden Cekust v.o.f.

Algemeen
Door u aan te melden voor een workshop/cursus, verklaard u akkoord te gaan met de volgende cursusvoorwaarden.

Inschrijving
U kunt zich aanmelden voor een cursus of workshop middels het inschrijfformulier op onze website, telefonisch, schriftelijk inschrijfformulier en email.
Deze inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en zijn bindend. U schrijft zich in voor de gehele cursus. Inschrijving voor een gedeelte van de cursus is niet mogelijk.

Aantal deelnemers
De workshop/cursus gaat van start bij voldoende belangstelling. Voor elke workshop/cursus geldt een minimum en maximum aantal deelnemers. Bij onvoldoende deelname berichten wij u uiterlijk een week vóór aanvang dat de cursus niet doorgaat.

Betaling
Door u aan te melden voor één van onze workshops/cursussen gaat u akkoord met onze cursusvoorwaarden en verplicht u zich tot het betalen van het volledige cursusgeld.

Na ontvangst van uw inschrijving ontvangt u binnen 1 week een bevestiging van uw inschrijving, een factuur, een routebeschrijving en nadere informatie omtrent de cursus/workshop.

Vóór de start van de workshop/cursus moet het totale cursusgeld door ons ontvangen zijn. Als de betaling binnen 1 week na start van de workshop/cursus nog niet door ons ontvangen is dan sturen wij een herinnering verhoogd met € 4,50 administratiekosten.

Annulering inschrijving
Annuleren van uw inschrijving kan schriftelijk tot 14 dagen vóór aanvang van de workshop/ cursus. U krijgt dan het door ons ontvangen cursusgeld minus € 15,- administratiekosten retour. Indien wij nog geen betaling van u hebben ontvangen dan brengen wij € 15,- administratiekosten in rekening.

Restitutie
Tot 14 dagen vóór aanvang van de workshop/cursus is restitutie van het cursusgeld minus
€ 15,- administratiekosten mogelijk. Daarna is geen restitutie meer mogelijk.
Met aantoonbare overmacht wordt rekening gehouden, zoals langdurige ziekte en verhuizing buiten een straal van 20 km van de cursus locatie. Defecten aan apparatuur (camera e.d.) die optreden vlak voor aanvang van de cursus en tijdens de cursus zijn geen reden tot annulering of restitutie van het cursusgeld of een deel daarvan. Volledige restitutie vindt plaats wanneer de cursus waarop u heeft ingeschreven, wegens onvoldoende belangstelling of om een andere reden niet doorgaat.

Aansprakelijkheid
Cekust fotografie kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor het uitvallen van workshops/cursussen door overmacht, zoals b.v. een ziek model of weersinvloeden of materiaalpech van onze zijde. Indien dit het geval is dan zal het volledige bedrag van de workshop of dat deel van de cursus dat niet door kon gaan aan u terugbetaald.

Cekust fotografie kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade die voortkomt uit het volgen van een workshop/cursus en/of gevolgen die voortvloeien uit het in de praktijk brengen van het geleerde.

Foto’s van cursisten
Tijdens de cursussen/workshops kunnen er foto’s worden gemaakt van de cursisten voor promotiemateriaal (b.v. krant, folders en website). Wanneer u hiervoor niet gefotografeerd wenst te worden dan kunt u dit aan het begin van de cursus/workshop kenbaar maken.

Foto’s van modellen
Foto’s die cursisten maken tijdens de cursussen/workshops van modellen of medecursisten mogen alleen voor eigen gebruik (portfolio) worden gebruikt. Ze mogen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het model op welke wijze dan ook commercieel worden gebruikt. Of gepubliceerd op websites of andere media.

Foto’s die de modellen krijgen mogen ongewijzigd voor eigen gebruik (portfolio) worden gebruikt. Deze foto’s mogen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf op welke wijze dan ook commercieel worden gebruikt.