Workshop flitstechnieken

Werken met een externe flitser schrikt sommige af. Toch door het gebruik maken van een externe flitser kan men de juiste invulflitsen geven en daarmee creatieve foto’s maken.Vaak is de gedachte dat men alleen gebruik maakt van een flitser als het donker is of de lichtomstandigheden niet goed zijn. Uiteraard is dit soms ook zo, maar meer wordt de flitser juist vaak ook overdag gebruikt om net even wat frissere portretten te krijgen (invulflits). Daarnaast wordt de flitser uiteraard ook gebruikt voor creatief fotograferen.In deze workshop is enige basiskennis van uw camera noodzakelijk bijvoorbeeld opgedaan tijdens onze cursus “basisfotografie” of een vergelijkbare cursus. Na deze workshop bent u in staat u flitser goed te beheersen en hier creatief mee om te gaan.

Voor deze cursus heeft u nodig: camera met ingebouwde flitser of een externe flitser. De workshop duurt de hele dag. In de ochtend beginnen we eerst met theorie en na een korte lunch zullen we het geleerde in praktijk brengen zowel in de studio als buiten.

Workshop HDR fotografie (High Dynamic Range)

Niet zelden is het contrast in een opname zo groot, dat het zelfs in raw niet te overbruggen valt in één opname. Denk bijvoorbeeld aan Landschapsfotografie of foto’s vanuit een gebouw met het uitzicht erbij. Of je belicht dan het uitzicht goed en is het gebouw binnen te donker of je belicht de ruimte binnen goed en het uitzicht is dan overbelicht. Dan kan je met behulp van meerdere belichtingen een zogenaamd HDR-bestand maken. In deze workshop gaan we dit doen.

De workshop bestaat uit twee delen. Na een korte uitleg zullen we ’s morgens op locatie eerst foto’s gaan maken met verschillende belichtingstrappen. Daarna gaan we terug naar de studio, waar we de foto’s zullen overzetten op de laptops en een HDR-bestand gaan maken.

Aan bod komt: wat heb je nodig voor een HDR-bestand, hoe maak je verschillende belichtingstrappen, welke mogelijkheden/ software heb je om een HDR-bestand te maken.

Workshop portretfotografie

Mensen portretteren is leuk. Of je nu je kinderen op de foto wilt zetten, een reportage maken of modelfoto’s wilt maken. Bij elke foto heb je te maken met de lichtomstandigheden en het model. Hoe ga je hier mee om. Welke lichtomstandigheden heb je, kun je gebruiken en kun je maken. Hoe stuur je je model aan, hoe benut je de omgeving en hoe stel je bijvoorbeeld je studio lampen op.

De workshop Portretfotografie bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijkgedeelte. Er zal met bestaand licht worden gefotografeerd, maar ook met een studio opstelling. En aan het eind zal één en ander bewerkt worden met Photoshop.

De workshop is incl. koffie/thee, een model en handleiding.

Workshop Nachtfotografie

Foto’s gemaakt in de avond-nacht geven vaak iets extra’s omdat men werkt met bestaand licht en vaak meerdere belichtingsbronnen. Nachtfotografie is heel leuk, maar vraagt wel een iets andere benadering van fotografie dan het “normale werk”.
In deze workshop ga je na een instructie/uitleg op pad met een ervaren fotograaf en leer je met diverse “tips en tricks” de fijne kneepjes van avond-nacht fotografie. Voor deze “workshop” is het handig mee te nemen: statief, zaklamp, warme kleding en eventueel een paraplu.Tijdens de workshop ontvang je een hand-out. De workshop duurt ongeveer 3 uur en de aanvangstijd is afhankelijk van zonsondergang. We starten en eindigen op de kaasmarkt in Alkmaar.

Hieronder een greep uit nachtfoto’s gemaakt tijdens de workshops, vrij werk en in opdracht.

[nggallery id=21]

RAW

Met een digitale spiegelreflexcamera is het mogelijk om in RAW te fotograferen. Het door de camera vastgelegde beeld wordt dan niet in de camera bewerkt, maar het beeld wordt onbewerkt opgeslagen. De bewerkingen vinden dan plaats in de computer.

Tijdens de lessen zullen o.a. de volgende onderwerpen aan bod komen, waarom fotograferen in RAW, het converteren van de RAW bestanden met de RAW converter, bepalen van wit- en zwartpunt, verscherpen en bewerkingen met de RAW converter.
In de lessen wordt er met twee personen achter een laptop gewerkt. Wilt u uw eigen laptop meenemen dat kan, maar laat ons dit dan wel even weten.

Wanneer: Op een zaterdag (10:00 – 16:00 uur) of 2 avonden (19:30 – 21:30 uur)

Aantal lessen: 1 of 2

Data:  N.t.b. in overleg met cursisten

Tijd: 10:00 – 16:00 uur of 19:30 – 21:30 uur

Kosten: € 50,- voor 2 avonden (Incl. hand-out, koffie/thee) en € 60,- op een zaterdag (Incl.hand-out, koffie/thee en lunch)

Wanneer: Op een zaterdag of doordeweekse dag (9:00 – 16:00 uur)

Aantal lessen: 1

Data:  N.t.b. in overleg met cursisten

Tijd: 10:00 – 16:00 uur

Kosten: € 60,- (Incl.hand-out, koffie/thee en lunch)

Wanneer: Op een zaterdag of doordeweekse dag (9:00 – 16:00 uur)

Aantal lessen: 1

Data:  N.t.b. in overleg met cursisten

Tijd: 10:00 – 16:00 uur

Kosten: € 60,- (Incl.hand-out, koffie/thee en lunch)

Wanneer: Maandagavond

Aantal lessen: 1

Data: 13-04

Tijd: +- 3 uur

Kosten: € 37,50

Wanneer: Maandagavond

Aantal lessen: 2

Data: 25-05, 01-06

Tijd: 19:30 – 21:30 uur

Kosten: € 50,-

Cursusvoorwaarden Cekust v.o.f.

Algemeen
Door u aan te melden voor een workshop/cursus, verklaard u akkoord te gaan met de volgende cursusvoorwaarden.

Inschrijving
U kunt zich aanmelden voor een cursus of workshop middels het inschrijfformulier op onze website, telefonisch, schriftelijk inschrijfformulier en email.
Deze inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en zijn bindend. U schrijft zich in voor de gehele cursus. Inschrijving voor een gedeelte van de cursus is niet mogelijk.

Aantal deelnemers
De workshop/cursus gaat van start bij voldoende belangstelling. Voor elke workshop/cursus geldt een minimum en maximum aantal deelnemers. Bij onvoldoende deelname berichten wij u uiterlijk een week vóór aanvang dat de cursus niet doorgaat.

Betaling
Door u aan te melden voor één van onze workshops/cursussen gaat u akkoord met onze cursusvoorwaarden en verplicht u zich tot het betalen van het volledige cursusgeld.

Na ontvangst van uw inschrijving ontvangt u binnen 1 week een bevestiging van uw inschrijving, een factuur, een routebeschrijving en nadere informatie omtrent de cursus/workshop.

Vóór de start van de workshop/cursus moet het totale cursusgeld door ons ontvangen zijn. Als de betaling binnen 1 week na start van de workshop/cursus nog niet door ons ontvangen is dan sturen wij een herinnering verhoogd met € 4,50 administratiekosten.

Annulering inschrijving
Annuleren van uw inschrijving kan schriftelijk tot 14 dagen vóór aanvang van de workshop/ cursus. U krijgt dan het door ons ontvangen cursusgeld minus € 15,- administratiekosten retour. Indien wij nog geen betaling van u hebben ontvangen dan brengen wij € 15,- administratiekosten in rekening.

Restitutie
Tot 14 dagen vóór aanvang van de workshop/cursus is restitutie van het cursusgeld minus
€ 15,- administratiekosten mogelijk. Daarna is geen restitutie meer mogelijk.
Met aantoonbare overmacht wordt rekening gehouden, zoals langdurige ziekte en verhuizing buiten een straal van 20 km van de cursus locatie. Defecten aan apparatuur (camera e.d.) die optreden vlak voor aanvang van de cursus en tijdens de cursus zijn geen reden tot annulering of restitutie van het cursusgeld of een deel daarvan. Volledige restitutie vindt plaats wanneer de cursus waarop u heeft ingeschreven, wegens onvoldoende belangstelling of om een andere reden niet doorgaat.

Aansprakelijkheid
Cekust fotografie kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor het uitvallen van workshops/cursussen door overmacht, zoals b.v. een ziek model of weersinvloeden of materiaalpech van onze zijde. Indien dit het geval is dan zal het volledige bedrag van de workshop of dat deel van de cursus dat niet door kon gaan aan u terugbetaald.

Cekust fotografie kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade die voortkomt uit het volgen van een workshop/cursus en/of gevolgen die voortvloeien uit het in de praktijk brengen van het geleerde.

Foto’s van cursisten
Tijdens de cursussen/workshops kunnen er foto’s worden gemaakt van de cursisten voor promotiemateriaal (b.v. krant, folders en website). Wanneer u hiervoor niet gefotografeerd wenst te worden dan kunt u dit aan het begin van de cursus/workshop kenbaar maken.

Foto’s van modellen
Foto’s die cursisten maken tijdens de cursussen/workshops van modellen of medecursisten mogen alleen voor eigen gebruik (portfolio) worden gebruikt. Ze mogen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het model op welke wijze dan ook commercieel worden gebruikt. Of gepubliceerd op websites of andere media.

Foto’s die de modellen krijgen mogen ongewijzigd voor eigen gebruik (portfolio) worden gebruikt. Deze foto’s mogen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf op welke wijze dan ook commercieel worden gebruikt.